top of page
  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
Венета Въжарова
Снимка : Явор Радев

Здравейте, 

 

 Неописуемо е усещането от това, че във всеки един момент - докато спя, вечерям, разхождам се, шофирам, чета, работя или дори тогава, когато вече няма да бъда на този свят - някой може да отвори книга, написана от мен, и да чете нещата, които са се родили в главата ми. Както казва Стивън Кинг, писането е телепатия, а книгите са уникална портативна магия. И аз осъзнавам най-добре тези думи едва сега, когато се опитвам да се обърна с няколко думи към читателите на този сайт и книгите ми.

 

 Трудно ми е да се обръщам едновременно към хора, които не познавам и дори не виждам пред себе си. Не знам какви са предпочитанията ви, къде сте учили или учите, какво работите, какви са мечтите ви. Но съм сигурна в едно: ако вие харесвате „Трите книги", то значи обичате да фантазирате, да се вглеждате в нещата отвъд заобикалящата ни реалност, не се задоволявате със скуката на ежедневието и сте смели. Чудите ли се какво общо има тук смелостта? Ще ви кажа. 

 

 Вие сте смели, защото макар и пораснали, продължавате да пътувате в приказни светове. Знаете ли колко хора казват: " Това не е за мен. Това са фантасмагории. Аз обичам само сериозна литература, проза, наука, история..." И само тези, които са достатъчно свободни, за да съхранят в себе си Питър Пан, онази част, която не пораства никога, само те имат смелостта да се качат на онзи кораб, който лети през времето и пространството, за да отплуват за приказния свят. И само те знаят колко истински и колко красиво се отплащат тези пътешествия. 

 

И затова аз не се притеснявам за вас, знам, че ще се справите. Винаги!

„Ако трябва да определя цялата книга с една, единствена дума, това определено ще е „Кулата". Нали се сещате, от Таро, чието значение - ако напуснем първичното и се разровим из символите - е именно „разрушеното дава път на новото".

Цялата легенда, около която е построен романът е именно това - Свещеното дърво, което се преражда, сивите и Асура, които на свой ред със смъртта си трябва да осигурят това прераждане... Изключително красиво измислена, идеята, че смъртта е необходима за обновлението, че дори и символите се прераждат е простичка, логична и носи в себе си тъмна, дълбока романтика на която е трудно да се устои."

 

Северина Самоковлийска за „Демон, юда и магьосник"

 

 

„Демон, юда и магьосник" е една прекрасно разказана история, в която са преплетени древни митове и психологически асоциации. Книгата непременно трябва да бъде прочетена! Венета Въжарова наистина знае как да води читателя и да го остави без дъх до края."

 

Тео Буковски за „Демон, юда и магьосник"

 

 

bottom of page